sa tantomMajstor Ivan Stefanović rođen je 9.3.1972.g. u Užicu . Živi i radi u Kosjeriću. Od najranijih dana pokazivao je interesovanje za  borilačke veštine. Počeci njegovog vežbanja vezani su za Karate (Šotokan) koji je trenirao u klubu majstora Zorana Mitrovića – Džima. Predane je trenirao do momenta kada je sasvim slučajno ugledao u’’ Večernjim novostima ’’ oglas za prodaju neke kung fu knjige . Iako je knjiga , kao i mnoge druge knjige iste tematike štampane u to vreme, bila puna netačnih i nelogočnih informacija ipak je ostavila jak utisak na maldog praktikanta borilačkih veština i probudila u njemu želju za daljim istraživanjem i usavršavanjem. Nakon istraživanja dostupnih klubova kineskih veština i činjenice da njegov ujak Ivan Ješić ( vrsni bokser)  živi u Zagrebu, odluka je donešena da trening nastavi kod čuvenog Slavka Truntića ,oca Jugoslovenskog Kung Fua. Otac i ujak koji je prijatelj Truntićev vode ga kod velikog majstora kako bi počeo sa obukom. Tada počinje neumorno vežbanje i izuzetno naporna putovanja vozom svakog vikenda na relaciji Kosjerić – Zagreb, Zagreb – Kosjerić ( 650km u jednom pravcu). Slavko Truntić brzo je zavoleo mladog čoveka koji je prevaljivao toliki put kako bi kod njega učio Wing Tsun Kung Fu. Prvo polaganje imao je u Truntinoj čuvenoj garaži, kada mu je učitelj dodelio prvi i drugi učenički rang. trunta i ja
Ivan Stefanović je posećivao svog majstora sve do marta 1991.g . Nakon početka sukoba 1991.godine gube se svi kontakti sa Zagrebom te je iz razumljivih razloga Ivan morao da prekine svoje posete majstoru. Nakon što je dobio i poslednji učenički rang ( 12-ti), majstor Truntić mu dodeljuje i majstorsko zvanje. Od 1992.g. Ivan neumorno radi na propagiranju Wing Tsun veštine. Počinje da radi sa sekcijom koja je imala preko dvadeset učenika. Zvanično registruje klub 1994.g. i tada se dešava procvat Wing Tsun veštine u Kosjeriću. Preko 120 učenika vežbalo je u tom klubu. Wing Tsun klub je u tom periodu po broju članova zasenio fudbal, košarku, odbojku… Na žlaost, u to vreme vodio se opšti medijski rat između različitih stilova Wing Chun-a, i klub u Kosjeriću je bio, ni kriv ni dužan, žrtva borbi za prestiž, učenike i novac..

1993.g.
1993.g.

Od Ministarstva za sport a u potpisu Mileta Vasiljevića koji je predvodio tada famozni Kung Fu Vu Šu Savez Srbije, dolazi zabrana rada za njegovu školu. Jedini uslov za dalji nastavak rada bio je da se uplati veća suma novca u Požarevački Kung Fu Vu Šu Savez Srbije! Pošto je i politička situacija bila takva tih godina, a Ivan je bio jedan od pokretača i učesnika protesta protiv vladajućeg režima devedesetih, klub se zvanično gasi… Brojna deca bila su razočarana… Ivan se povlači iz javnog rada i prihvata za privatnog učenika Radeta Đurića ( sestrića) kojeg obučava kod kuće. Rade Đurić je naučio ceo sistem ali kasnije doživljava saobraćajnu nesreću pa zbog povrede prekida dalje treniranje . Nakon Radeta Đurića, Ivan prihvata Branka Ješića za privatnog učenika kojem je i stric. Proglašava 11.11.2011.g. Branka za majstora.

Branko Jeešić i master Ivan Stefanović ' 2013.g.
Branko Ješić i master Ivan Stefanović ‘ 2013.g.

Ivan Stefanović je tri godine pomagao Karate Klub ’’ Montei ’’ – Kosjerić. Radio je posle nekoliko godina javno ali ovog puta ne Wing Tsun već je pripremao takmičare za takmičenja u borbama . Momci koje je spremao osvojili su brojna zlatna odličija i pehare na značajnim prvenstvima u Karateu.Ivanova najdraža medalja je osvojena na čuvenom takmičenju ’’ Zlatni pojas Čačka ’’ gde Slaven Đurić (koji danas trenira Ving Tsun Chuen Fa kod Ivana) osvaja zlatnu medalju.

Zlatni pojas Cacka
Ivan Stefanović i Slaven Đurić

Malo po malo, kreće interesovanje za Ivanov rad. Jedno vreme na kondicione treninge dolazili su mu brojni atletičari, košarkaši, fudbaleri, karatisti, maratonci itd. Kroza taj rad upoznao je i nekoliko momaka koji će znatno uticati na budućnost nove priče u Kung Fu veštini…
Od svih učenika iz tog perioda najviše zelje za treniranjem Wing Tsuna pokazali su Aleksandar Janković i Milan Radojević koje prima za privatne učenike. Zajedno sa Brankom Ješićem počinje i njihova obuka. Kasnije se priključuju i ostali koji i danas rade kod majstora Stefanovića.

Aleksandar J., Ivan Stefanović i Milan R.
Aleksandar J., Ivan Stefanović i Milan R.

Neumoran u izučavanju i proučavanju, Ivan Stefanović je godinama radio na sopstvenom načinu Wing Tsuna. Dvoumio se treba li menjati ime veštine koju je naučio od Slavka Truntića? Nakon dugog preispitivanja i razgovora sa svojim saradnicima odlučio je da krene sa sopstvenim sistemom rada pod imenom’’ Ving Tsun Chuen Fa ’’.

Sadašnji učenici...
Sadašnji učenici…

Ivan Stefanović je dosta naučio od svog ujaka Ivana Ješića . Njegov ujak je radio taj stari – tvrdi Boks i bio je takmičar šezdesetih godina u Valjevskom Matelcu. Ono što ga je ujak naučio a sa kojim je ukrštao ruke kasnije će mu od velikog značaja koristiti da nauči praktični Ving Čun sistem. Danima je probao kako funkcioniše Wing Tsun u borbama. Imao je sijaset borbi sa ljudima iz razlicitih stilova. Želeo je da prouči na svojoj koži gde i šta funkcioniše a gde ne funkcioniše. Baveći se preko 28 godina Ving Čunom, stvorio je sopstvenu liniju koja je nastala od Wing Tsuna pod velikim uticajem Boksa . Ving Tsun Chuen Fa nije nešto toliko novo koliko stavlja akcenat na prakticnu primenu. Forme su korigovane i vraćene su neke stvari koje su izbačene (namerno ili ne ) od Leung Tinga. Ivan je izbacio bespotrebne stvari, skratio nastavni program, minimalizovao sekcije i drilove. Sve se svodi na izgradjivanje refleksne reakicje na napad po principima Ving Čuna.

Kapm '2'13.g.
Kamp ‘2013.g.

Ivan Stefanović predvodi nekoliko godina kampove u divljini gde se učenici uče osnovama preživljavanja, upotrebi hladnog oružja i sl.
Da se ne izostave iz njegove biografije i druge stvari koje ga krase kao čoveka, reći ću da je uspešan i na drugim poljima rada i stvaralaštva. Radi kao novinar ’’ Informativnog centra ’’ u Kosjeriću.

U studiju Radio Kosjerića
U studiju Radio Kosjerića

Autor je brojnih radio emisija od kojih su neke stekle kultni status. Bio je preko pet godina direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Kosjerića. Strastveni je odgajivač golubova rase ’’ Srpski visokoletač ’’ gde je bio nekoliko godina i predsednik udruženja. Godinama se bavi muzikom, svira gitaru, komponuje i peva. Napisao je veliki broj pesama od kojih su neke postali i radio hitovi. Ivan Stefanović pokrenuo je blogove koji su izuzetno posećeni : ’’ Mislionik ’’, ’’ Prekrasno proleće ’’, ’’Ving Tsun Chuen Fa’’, ’’ Bilten borenja ’’ …

galerija
Malo ko zna da se Stefanović godinama bavi izučavanjem lekovitog bilja nastavljajući porodičnu tradiciju. Poznavalac je i Šiatsu masaže, Radioestezije, Akupresurne masaže. U Zagrebu je bio na nekoliko seminara kod Draga Plečka kod koga se i privatno obucavao. Godinama radi na računarima kako servisiranje tako i primena programa za audio i video inženjering, dizajn itd. Bavi fotografijom, video dokumentarcima… Bio je jedno vreme i glumac gde je radio nekoliko predstava sa režiserima Draganom Markovićem – Vargom i pokojnim Srđanom Klečkom. U zadnjoj predstavi ’’ Virus ’’ (Siniša Kovačević) igrao je glavnu ulogu i bio muzicki urednik… Veliki pobornik očuvanje prirode. Brojni su saradnici sa kojima radi i sa kojima je radio. Većinu vremena posvećuje mladim ljudima koje afirmiše i podržava u radu.

leptiri
Trenutno piše knjigu ’’ Ving Tsun Chuen Fa – praktični priručnik ’’. Koautor je knjige ’’ Istorija Wing Chuna autora Vlade Zlatića ( moja malenkost). Pisac, pesnik, borac…Čovek velikog srca , moj prijatelj , Ivan Stefanovic

Vladimir Zlatic

      dipl. ecc

Master of Snake Crane Wing Chun 

 

Advertisements