Dolazak oficijalnog Wing Tsun kung fua u Jugoslaviju usko je vezan uz ime Slavka Truntića. Kao aktivan karatista, S. Truntić se našao 1973. na prvenstvu Evrope u Londonu. Na tom skupu eminentnih karate stručnjaka bilo je nekoliko onih, koji su propagirali i nešto drugačiji način borbe od načina kojeg su demonstrirali karatisti.

Jedan od njih, Greco Wong, održao je demonstraciju KUNG FU tehnika u prisustvu velikog broja gledalaca, koji su očekivali nešto spektakularno, zbog toga što su se u to vreme, u zapadnim zemljama, naveliko prikazivali filmovi već legendarnog Bruce Leea, a njegova je specifična i briljantna tehnika usko vezana uz kung fu, tačnije rečeno, temelji se na Ving Tsun tehnikama. Gledaoci, koji su prisustvovali demonstracijama G. Wonga, bili su pomalo razočarani, jer su videli samo malo od onog, što je podsećalo na Bruce Leea. Tehnike su bile izvedene korektno i velikom brzinom, ali su bile jednostavne, te nisu ostavile utisak na gledaoce. Ipak, pažljivom, posmatraču  nisu promakle iz vida efikasnost, snaga, preciznost i ekonomičnost tih tehnika.

Nakon ove demonstracije, Slavko Truntić se zainteresovao za taj način borbe i snadbeo  se većim brojem knjiga, koje se bave kung fuom. Od svih tih knjiga, posebno ga je oduševila ,,Wing Chun kung fu“, autora Clausnitzer Wong, po kojoj je započeo vežbati kung fu. Postigavši određeni napredak u tehnikama kung fua, odlazi 1975. u Kiel (SR Njemačka) na demonstraciju tehnika Wing Tsun stila kung fua, koju je tamo održavao  majstor Leung Ting iz Hong Konga. Od tada je S. Truntić oduševljeni pristalica Wing Tsuna pa, radi svog ličnog usavršavanja, uspostavlja kontakt s učiteljima Wing Tsuna u Evropi, posebno s učiteljem K. R. Kernspechtom iz SR Njemačke.

Do 1977, on je toliko napredovao da, u želji omasovljavanja i popularizacije Wing Tsun kung fua u Jugoslaviji, izdaje prvu knjigu,“KUNG FU WU SHU“, koja je, za samo dve godine, doživela četiri izdanja. Nakon toga se brzo osnivaju u Zagrebu i u drugim delovima Hrvatske prvi klubovi Wing Tsun kung fua.

Kung fu se širi i drugim mestima po Jugoslaviji, ali osakaćen jer ga šire pristalice kung fua koji nisu kompetentni i stručni.

Od 1977. do 1979. S. Truntić je prisustvovao Wing Tsun seminarima u Beču, Frankfurtu, Heidelbergu, Neckarsteinachu i dr., od kojih mu je posebno bio interesantan seminar 1979, kada je uspostavio lični kontakt s velikim majstorom Leung Tingom iz Hong Konga. Leung Tingje najvišim ocenama ocenio njegovu knjigu i obećao mu svoju pomoć u širenju Wing Tsuna u Jugoslaviji.

Več u Januaru 1979, u Zagreb dolazi na poziv grupe entuzijasta, Sifu K. R. Kernspecht, voditelj Evropske Wing Tsun organizacije (EWTO), te tu održava prvi seminar Wing Tsun kung fua za početnike. Time se po prvi put Wing Tsun službeno uvodi u Jugoslaviju, a to se ujedno smatra i početkom razvoja autentičnog kung fua u nas, čime je Zagrebačka škola Wing Tsuna postala međunarodno priznata. Slavko Truntić postaje prvi jugoslavenski Sifu (majstor, otac — učitelj) s licencom Evropske Wing Tsun organizacije da, kao jedini priznati i ovlašćeni instruktor kung fua u Jugoslaviji može održavati seminare Wing Tsuna.

GM Leung Ting & Master Slavko Truntić

Veliki majstor Leung Ting dolazi još iste godine u Jugoslaviju i održava u Zagrebu seminar za buduće učitelje kung fua i početnike u tom stilu. Upoznavši u potpunosti nivo znanja S. Truntića u Wing Tsun kung fuu, Leung Ting mu daje licencu za održavanje seminara i za dodijeljivanje rangova u Wing Tsunu, te ga imenuje jedinim legitimnim predstavnikom tog stila u Jugoslaviji.

U 1980, veliki majstor Leung Ting imenovao je Milana Prosenicu za pomoćnog instruktora Jugoslovenske Wing Tsun organizacije (J.W.T.O.).

1981.g. početkom decembra Slavko Truntić dovodi GM Leung Tinga u mesto Sefkerin kod Beograda gde održava seminar i promociju knjige “ Wing Tsun Kuen “.

1982 godine Slavko Truntić osvaja zlatni trofej  za najbolji prikaz borbe sa oružijem na prvom otvorenom svetskom kung fu prvenstvu u Hong Kongu.

Majstor Truntić bio je nosioc crnog pojasa u Karateu 4 DAN, Judou i Ju Jutsu. Leung Ting  mu dodeljuje 5-i majstorski stepen u Wing Tsun Kung Fu stilu.

Veliki majstor Leung Ting jedno vreme je proveo živeći kod Slavka Truntića u Zagrebu i tu je napisao nekoliko knjiga i obučio Truntića potpuno Wing Tsun sistemu.

Master Slavko Truntić & Ivan Stefanović

Zahvaljujući Truntiću u Kosjeriću postoji jedna od najstarijih Wing Tsun Kung Fu škola u Srbiji (od 1991.g.) koju i danas danju predvodi njegov privatni učenik majstor Ivan Stefanović.

 

 

 

 

Kopija diplome mastera Slavka Truntića od Međunarodne Kineske Kung Fu Federacije

DSCF4141

 

Advertisements